Telos Partners

THINK BELIEVE ACT

Struktúra vagy káosz

Space_Shuttle_Endeavour's_Control_Panels

A sakkozó nagymester Polgár Judittal végeztek egyszer egy érdekes kísérletet. A kísérlet lényege az volt, hogy egy adott állást raktak fel a sakktáblára, amelyet minden idők legeredményesebb sakkozónője 10 másodpercig nézhetett, majd pedig egy üres táblára, az eredeti állást már nem látva, hibátlanul felrakta az állást. Ezt számos alkalommal megismételték, Polgár Judit pedig mindannyiszor felrakta emlékezetből a táblára az állást. Kivéve egy esetet. Ekkor ugyanis egy olyan táblát kellett volna rekonstruálnia, amelyet egy sakkozni nem tudó személy rakott fel.

Az utolsóként említett táblának ugyanis nem volt értelme, nem voltak benne összefüggések, hiányzott az egységek rendszere. Az agyunk ugyanis úgy van bekötve, hogy az információt struktúrába rendezve tudja értelmezni – vagy extrém erőfeszítést kell tennie, hogy kezelhesse. Ezért az agyunk mindenben a rendszert, a struktúrát keresi.
Egy tervező műhely esetén például tisztának és egyértelműnek kell lennie a workshop felépítésének, menetrendjének, az egyes szakaszoknál elvégzendő gyakorlatok folyamatának stb. Ha el akarjuk kerülni a kaotikus helyzeteket, érdemes jól bevált modelleket, kereteket használni. A Facilitátor képzésen egy sor hatásos modellt sajátíthatnak el a résztvevők.